Ovogodišnji 9. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 8. do 28. veljače, a tijekom tog razdoblja ugostitelji će nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 28. veljače i 1. ožujka održavaju u Pazinu. Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata –
palačinke sa skutom, grožđicama i medom (22 €);
Boljunska konoba (Boljun): uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – semifredo od mandolata s preljevom od
meda (27 €)
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): aperitiv dobrodošlice, zapečeni mladi sir s medom – pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – pohani sladoled s medom (26 €);
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim
sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – savarin od griza sa suhim voćem u
medu i ariom od maslinovog ulja (38 €);
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): aperitiv dobrodošlice, istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s
mediteranskim začinom, pire – biskvitni kolač s medom (30 €);
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – trafulji sa šumskim voćem i medom (30 €);
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima –
žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda (30 €).
Organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.