BUJE/BRTONIGLA

Sjeverozapadna Istra u subotu još je jednom postala pozornica za jedinstven susret vina, vrhunske gourmet ponude i netaknute prirode. Deseto, jubilarno izdanje Istria Wine & Walka okupilo je brojne hedoniste i zaljubljenike u istarski krajolik, potvrđujući status jednog od najcjenjenijih vinskih događaja u Hrvatskoj i šire.

Na pažljivo osmišljenoj ruti dugoj 12 kilometara, sudionici su imali priliku uživati u selekciji vina četrnaest renomiranih istarskih vinara – Kozlović, Coronica, Franković, Clai, Degrassi, Monte Rosso, Fiore, Benčić, Novacco, Bassanese, Veralda, Bastian, Cattunar i Celega – čije etikete savršeno oslikavaju terroir ovog dijela poluotoka. Osvježenje su donijeli i popularni Spritzevi iz kultnog Truba bara, savršeno uklopljeni u opuštenu atmosferu događanja.

Gourmet ponuda bila je jednako impresivna, čak jedanaest lokalnih restorana i proizvođača predstavilo je jela nadahnuta tradicijom i sezonom, uz izravan angažman chefova koji su na punktovima dovršavali jela. Među delicijama koje su se kušale našli su se Tartina primavera, proljetni orzotto s kozicama, gulaš od divljači s prilogom “alla nadeva”, Panino con porchetta, Mousse od ricotte s komadićima maslina i crumble, istarski žgvacet s palentom, Istarska maneštra s bobićima, pečeni ombolo u šumskoj rapsodiji, a kušala su se i maslinova ulja i sirevi.

Ruta je vodila šetače kroz neke od najljepših dijelova regije, od vidikovca Kaštanjari s pogledom na Učku i more, preko jezera usred vinograda, do prirodnog parka Škarline i vidikovca Žmergo, s kojeg se pruža panoramski pogled na Brtoniglu, Buje i dolinu rijeke Mirne.

Ono što Istria Wine & Walk čini posebnim i nakon deset godina je njegova intimna atmosfera, pomno osmišljeni punktovi, dekor inspiriran prirodom i retro glazbene selekcije koje stvaraju kulisu za istinsko uživanje u trenutku. Svaki korak ove vinske šetnje priča priču o Istri njezinim vinima, okusima i ljudima koji stoje iza njih.

Istria Wine & Walk, koji organizira Klaster sjeverozapadne Istre, iz godine u godinu potvrđuje svoju vrijednost kao turistički i gastronomski događaj koji privlači goste željne autentičnih i kvalitetnih iskustava. S deset ispisanih poglavlja iza sebe, s razlogom nosi epitet događanja koje se ne propušta i sa svakim novim izdanjem, nastavlja njegovati filozofiju profinjenog užitka, u ritmu prirode, vina i dobrog društva.


OZNAKE: