Na područje središnje Istre se po peti put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje se može uživati u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri. Ove se godine u gastronomsku manifestaciju uključilo sedam ugostiteljskih objekta s područja TZ središnje Istre, a u njihovim ukusnim menijima možete uživati od 4. do 27. listopada.
U Restoranu konobi Poli Banka, u Tinjanu, danas je najavljen početak gastronomske manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, koja će se peti put održati na području TZ središnje Istre. Navedenom su predstavljanju prisustvovali direktor TZ središnje Istre Darko Žiković, Ezio Pinzan – Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske Županije, Igor Merlić – direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan te Toni Banko vlasnik restorana konobe Poli Banka.
Manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri odvijat će se od 4. do 27. listopada 2025. u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, svaki dan u redovnom radnom vremenu, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica ovog podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone. Jesenski jelovnik sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta.
U manifestaciju je uključeno šest ugostiteljskih objekata, koji nude sljedeće:
Agroturizam Pod Čeripnjon (Sv. Petar u Šumi, Dolinci): Maneštra s trukinjom, Ombolo u umaku od gljiva s njokima, Kolač od bundeve | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Njoki od buče s gljivama, Bucmasti praščić s prilogom, Palačinka sa skutom i marmeladom od smokve | 27 €
Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi): Bruschetta s jetrenom paštetom, prepečenim lardom, krema od kostanji – džem od šipka i brusnice, Zapečeni njoki s trganom svinjetinom (plećkom) i tikvama, Desert od palente s preljevom od grožđa |28 €
Konoba Marino (Gračišće): Juha od bundeve, Domaća tjestenina s gljivama i salata, Pečeni kesteni i domaća rakija |24 €
Restoran konoba Poli Banka (Bašići, Tinjan): Meni 1 – Juha od buče, Puretina punjena sa skutom i pancetom u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena, Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma | 34 €
Meni 2 – Carpaccio od šumskih gljiva, Rižot Mare&Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima, Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma | 45 €
Tinjanski Vijulin (Tinjan): Carpaccio od pečene buče, jabuka pire, Grana Padano i posip od pancete, Ravioli punjeni boškarinom i skutom, umak od pečene buče, Jesenska čaša | 30 €
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, Juha, Rolana teletina s gljivama, prilog njoki, Kolač od jabuke | 30 €
Organizatori su TZ središnje Istre, a suorganizatori i partneri Agencija za ruralni Razvoj Istre (AZRRI) i Udruženje obrtnika Pazin uz financijsku podršku Istarske županije.