ZAGREB
Fooling Around je još jedna gastronomska lokacija zagrebačkog Adventa. Smješten je na terasi Oleandar kultnog zagrebačkog hotela Esplanade u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora i Tomislavca.
Odmah po ulasku na Fooling Around ne može da se ne zamijetiti kako je profil gostiju, ali i kućica potpuno drugačiji nego u ostatku Zagreba. Ambijent terase Oleandar, prekrasan u svako doba godine, pomno je osmišljen tako da kućice nalikuju vagonima Orient Expressa. Svoju kućicu, osim Esplanade koja ima jela s potpisom Ane Grgić Tomić, imaju i Noel (zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom), Boogie Lab, Institut za kobasice by Mate Janković, Mason by Ivan Zidar, Meneghetti, Gingle Bells, Acrobat, Rakijarnica te kućica udruge JRE (Jeunes Restauraters) Hrvatska gdje se mogu probati jela poznatih chefova iz cijele Hrvatske, između ostalog Ante Udovičića iz bračkog Lemongardena i Floriane Ružić iz San Rocca iz Brtonigle.
Kušali smo Noelovu verziju pašticade od tune – sashimi tuna u umaku od pašticade poslužena u mekim bao bunsima uz salsu od jabuke i suhih marelica te crumble od cimeta (15 eura). U porciju dolaze tri bao buns peciva s velikodušnim komadima kratko termički obrađene i odlične tune. Probali smo još jedan blagdanski klasik – puricu, koja je, umjesto s mlincima, bila servirana na naan kruhu s emulzijom od češnjaka i narom (13 eura). Jelo je bilo vrlo ukusno i dobro izbalansirano, a jedina nam je zamjerka bila veličina porcije koja je ipak bila premala. S Noelove kućice smo probali i jedan desert – maritozzo s džemom od naranče i narančinom koricom (3.8 eura) koji je bio prepun kreme, gorko-kiselkast i poprilično zasitan. Boogie Lab je još jedanput pokazao kako izvrsno razumije navike publike i kako zadovoljiti svakoga gosta. Na zagrebačkom Adventu su prisutni na dvije lokacije s dvije potpuno različite ponude – dok na Fuliranju nude jednostavnije (i jeftinije) slatke i slane cronute s različitim dodacima, na Fooling Aroundu je fokus na sourdough-u, točnije na lazanjama od kiselog tijesta.
Mi smo probali Sourdough lasagne s junećim raguom, bechamelom, dalmatinskom šalšom i aslago sirom (11 eura) – spoj lazanja i pizze, jednostavan, a bogat comfort food savršen za hladne zimske dane. Od slanih jela nude i Carbonara lasagne (isto 11 eura) te slatke Apple strudel lasagne (9 eura) s kompotom od jabuke, mascarpone kremom i umakom od vanilije, novu i zanimljivu varijaciju poznatih dragih okusa. S Esplanadine kućice smo ovaj put uzeli provjerene štrukle sa sirom koji su jednako dobri, ako ne i bolji, nego prošle godine, te crumble od brusnica (5.5 eura) koji nam je vjerojatno najdraži desert ove zime – bogati sloj aromatičnih i blago kiselkastih brusnica, topli crumble i lagana hladna krema od vanilije koja ujednačuje i povezuje cijeli desert.
Iako smo Fooling Around posjetili tijekom vikenda, gužva je osjetno manja nego u ostatku Zagreba. Tome vjerojatno ide u prilog reputacija Fooling Arounda kao skupljeg i više fancy mjesta na Adventu zbog čega ga dio publike izbjegava. Moramo primijetiti kako cijene slanih jela nisu puno više u odnosu na ponudu u ostatku grada (7 do 15 eura), a deserti su čak jeftiniji (3.5 do 9 eura), pogotovo u usporedbi s viralnim Dubai fritulama i Dubai knedlama. S obzirom na kvalitetu sastojaka i kreativnost u osmišljavanju jela, smatramo kako posjet Fooling Aroundu može biti super prilika za se počastiti jelima s potpisom naših etabliranih chefova po pristupačnijim cijenama i u ležernijoj atmosferi.
(POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA – DOLJE)