ZAGREB
Fuliranje je jedna od lokacija na Zagrebačkom adventu prvenstveno namijenjena posluživanju hrane. Nalazi se u Parku Josipa Jurja Strossmayera, između Zrinjevca i Tomislavca, najpopularnijih dijelova Adventa.
Park je ispunjen s čak 16 kućica posloženih u obliku slova U oko pozornice za različite zabavne programe. Nudi se svašta, od pizze, burgera, kobasica, Mac&Cheesea, azijske hrane, kronuta, fritula, čokolade…
Vani je bilo hladno pa smo htjeli nešto toplo da nas ugrije. Odlučili smo probati sarme s kremom od krumpira na kućici Tringelt koja sprema domaću, bakinu kuhinju. Sarme nismo uspjeli probati jer su, iako je bilo rano poslijepodne, ostali bez kreme od krumpira. Nije nam bilo objašnjeno kada će jelo ponovno biti dostupno pa smo uzeli krpice sa zeljem i suvidiranim buncekom. Buncek je bio vrlo ukusan, a krpice premasne, neslane i sveukupno pomalo beživotne. Cijena im je 8.5 eura što nam se za dobiveno činilo ipak malo previše, pogotovo jer se za euro više koju kućicu dalje može probati tjestenina kuhana u kolutu sira.
Riječ je o kućici Pastamisee koja svakom gostu kuha tjesteninu pred njim i dovršava je u velikom kolutu parmezana. U porciji se dobiva čak 120 grama špageta, a dolaze u tri varijante: samo sa sirom (9.5 eura), cacio e pepe (9.5 eura) i s tartufima (10.5 eura). Tjestenina je savršeno kuhana, umak je bogat i kremast, a u verziji s tartufima, koju smo mi uzeli, svježi crni tartuf se na kraju riba na tjesteninu.
Kao ni većina posjetitelja na Fuliranju, nismo mogli odoljeti ni viralnim Dubai fritulama na kućici Gdje je Jura? pastry chefa Juraja Klepića – red je upravo na toj kućici svo vrijeme bio uvjerljivo najveći. Dubai fritule nadjevene su pastom od pistacije, kadaifom, belgijskom tamnom čokoladom i bijelom čokoladom. Uz njih, probali smo i Apple Xmas fritule s jabukom, Speculas crumbleom i cimetom, a u ponudi imaju i obične fritule. Porcije su velike, prevelike za samo jednu osobu i bogate nadjevom.
Dubai fritule su definitivno nešto novo, hrskave zbog kadaifa, umočene u čokoladu, a voljeli bismo da se više osjetilo pistacije. Bolje su nam bile Apple Xmas fritule, odličan spoj crumblea od jabuka i fritula, slatke, ali ne preslatke i osvježavajuće zbog jabuke, idealan zimski desert. Apple Xmas fritule platili smo 7.77 eura, a Dubai fritule čak 11.11 eura (skoro 84 kune!). Za isti ili manji novac može se na okolnim kućicama pošteno najesti hamburgerom, sarmom, pizzom ili nečim drugim pa ih vjerojatno nećemo ponovno jesti.
Pizza Social Club smo ovoga puta preskočili jer smo njihove pizze jeli ranije ove godine na Zagreb Pizza Festivalu i bile su zaista odlične, kao i Picnic Mingle & Fun, Chef’s Burger by Ivan Pažanin, Institut za kobasice by Mate Janković i GoodFood koji nude ponudu vrlo sličnu prošlogodišnjoj pa nas nisu zaintrigirali.
Sveukupno, Fuliranje nas nije oduševilo, iako je kućica puno, ponuda je uglavnom nekreativna (čast izuzecima!): adventski klišeji poput kobasica i fritula ili nimalo božićna hrana poput pizze, tjestenine, riže i hamburgera. Nemojte nas shvatiti krivo, na Fuliranju se čovjek može najesti, ali to neće biti izrazito pamtljivi obrok.
(POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA)
Pogledajte galeriju fotografija