Nazivi svakog umaka opisuju i karakter koza i okusa, pa je tako Jolanda dobila epitet rabijana je je bila prva koja me u toku kuhanja umaka poprskala po očima, Jure je trdi jer je bio toliko tvrdoglav da nam je za njega trebalo najviše vremena kako bi postigli okus umaka kojeg smo željeli dobiti, Črni Tone je črni jer je dimljeni, a za Vrajžeg Bepa ne treba trošiti puno riječi ni objašnjenja

Sada već davne 1999. Buzet je proglašen gradom tartufa, podzemne vrste gljiva koju ne treba posebno predstavljati. Neki su toj etiketi dodali još i biru, pa i vodu, a svaki ljubitelj dobre kapljice složiti će se da u taj miks obavezno moramo dodati i vino.

No, nitko nije očekivao da će Buzet preuzeti još jednu glavnu ulogu u gastro svijetu našeg malog poluotoka, te da će hrabro i bez kompromisa u maneštru gore navedenih “sastojaka” dodati i par kapi domaćeg ljutog umaka, čemu smo svjedočili na ovogodišnjem prvom izdanju “Pinguente Picante” chilli festa koji se ovog rujna održao u starogradskoj jezgri Buzeta.

Dino Greblo, inicijator chili festa i vlasnik prvog buzetskog obrta za proizvodnju ljutih umaka “G.O.A.T.”, odgovorio nam je na par pitanja koje smo oprezno postavili, ipak ne želimo naljutiti najljućeg Buzećana trenutno.

G. O. A. T. ili Greatest of all time, akronim je za najveće u nekom polju. Tko je za tebe najveći? Tko je za tebe pravi G.O.A.T.?

-Moj G.O.A.T. je naš sin koji je nedavno napunio tri mjeseca. Ali kada je u pitanju hrana, o ukusima se ne raspravlja pa je subjektivni doživljaj svakog pojedinca da izabere svoj G.O.A.T. okus ili svoj G.O.A.T. ljuti umak.

 

Papričice i sami sadimo

 

Pretpostavljam da imena vaših umaka opisuju i sam karakter okusa, Črni Tone, Rabjana Jolanda, Trdi Jure i Vražji Bepo. Hoće li se i sin naći među ovom ekipom?

-Nazivi svakog umaka opisuju i karakter koza i okusa, pa je tako Jolanda dobila epitet rabijana je je bila prva koja me u toku kuhanja umaka poprskala po očima, Jure je trdi jer je bio toliko tvrdoglav da nam je za njega trebalo najviše vremena kako bi postigli okus umaka kojeg smo željeli dobiti, Črni Tone je črni jer je dimljeni, a za Vrajžeg Bepa ne treba trošiti puno riječi ni objašnjenja. Moj G.O.A.T. će se u budućnosti sigurno pojaviti kao umak uz neku njegovu karakternu osobinu, a ubrzo slijede i neki novi umaci i proizvodi.

Od kud inspiracija za cijeli projekt i koliko je u Hrvatskoj zapravo teško proizvoditi umake od egzotičnih sirovina?

-Inspiracija je došla od same ljubavi prema ljutoj hrani, a pogotovo nakon što smo isprobali umake iz Trinidada i Tobaga koje nam je donio Ivan Hrvatska. Umaci su bili totalno drugačiji od svega što smo do tada isprobali, pa nakon što smo ih pojeli, odlučili smo početi raditi i eksperimentirati sa svojim umacima koje smo radili po svom guštu. Veliki vjetar u leđa su nam također dali prijatelji koji su nam usput bili i pokusni kunići prilikom isprobavanja umaka, te su uvijek bili spremni pomoći i uskočiti kada je to bilo potrebno. U Hrvatskoj ništa nije lako, pa tako ni proizvoditi ljute umake, ali kada nešto jako voliš onda pronađeš i način. Početak rada s obrtom se dogodio u prvom mjesecu ove godine nakon dugih osam godina premišljanja, eksperimentiranja i čekanja pravog trenutka. Sirovine dobivamo tako da ih djelomično sami sadimo, ali dio sirovine dobivamo i od naših prijatelja kooperanata jer uz posao ne stižemo sve sami.

 

Chili papričice su izvor sreće

 

Pinguente Picante je oduševio sve koju su posjetili festival, koji su vaši utisci i što možemo očekivati sljedeće godine?

-Piguente Piccante je svih oduševio, pa tako i mene. Ovom bih se prilikom htio zahvaliti Turističkoj zajednici grada Buzeta, a posebno Meliti Paladin koja je našu ideju pretvorila u stvarnost! Festival je nadmašio sva očekivanja i tu je večer cijeli stari grad prštio pozitivnom energijom, a što sigurno ima veze s time da su chili papričice izvor sreće, barem tako kažu. Sljedeće godine se vraćamo još jači, iako detalje još nismo dogovorili.

Hoćemo li vas sljedeće godine gledati i u natjecanju jedenja ljutih papričica?

-Mislim da ne… Iako imam kapacitet da pojedem jako ljuto, nakon što sam vidio ekipu kako jede chilije ove godine, smatram da apsolutno nisam konkurentan, a isto tako morat ću biti na štandu.

Gdje se vaši proizvodu mogu probati i kupiti?

-Naši proizvodi mogu se kupiti direktno preko nas putem facebooka (www.facebook.com/p/GOAT-Hot-sauce-61556090593173/), instagrama (www.instagram.com/goat_hot_sauce/) i uskoro preko webshopa). Također možete nas pronaći u AurA trgovinama, Ošo marketu u Buzetu, Imela suvenir shopu u Humu, Uji shop u Buzetu, Melody Truffle Shop u Starome Gradu Buzetu. Također ih možete isprobati u lokalnim pizzerijama, grillovima i restoranima.

Koja je vaša poruka za mlade obrtnike ili one koji to žele postati?

-Život je samo jedan i ako netko ima volje i želje neka se ne ustručava započeti nešto s čime bi se htio baviti. No isto tako količina slobodnog vremena prije i nakon otvaranja obrta se drastično promijenila.

Pogledajte galeriju fotografija
OZNAKE: