U svakom zalogaju se osjeti kvaliteta sastojaka od kojih je pizza napravljena, okusi su izbalansirani i nema osjećaja težine nakon jela. Kao veliki obožavatelji pizze stvarno možemo reći da smo uživali. Ipak, laički govoreći, nije nam ”mozak eksplodirao” nakon što smo probali ovu pizzu i mislimo da zagrebački Franko’s Pizza and Bar (14. najbolja pizzeria u Europi izvan Italije) te Rumore iz Labina mogu stati bok uz bok ovim pizzerijama

 

Svake godine portal 50 Top Pizza www.50toppizza.it/ objavljuje listu najboljih pizzerija na svijetu, u Italiji i izvan Italije – u Europi, Latinskoj Americi, SAD-u, Aziji i na Pacifiku. Najboljom pizzerijom za 2024. u Italiji, kolijevci pizze napoletane, proglašena je Pizzeria Diego Vitagliano smještena upravo u Napulju. Pizzeria je prošle godine proglašena najboljom pizzerijom na svijetu, dok ju je ove godine s trona skinula Una Pizza Napoletana iz New Yorka pa je sada na, i dalje impresivnom, drugom mjestu svjetske ljestvice.

Napomenimo da se u ovom izboru biraju najbolje pizzerije, a ne pizze, što znači da se u obzir uzima ljubaznost osoblja, način na koji se predstavlja menu te vrijeme čekanja. Naravno u ocjenu ulaze i ambijent, uređenje prostora, urednost i čistoća. Veliku prednost daje se onim pizzerijama koje sastojke nabavljaju od lokalnih proizvođača, a važna je i vinska karta te izbor piva s naglaskom na domaće proizvode. Prisutnost drugih talijanskih jela, od predjela do deserata, također nosi dodatne bodove. Naglasak je na pizzi napoletani, ali i drugi tipovi pizza ulaze u izbor. Anonimni ocjenjivači posjećuju pizzerije najmanje dvaput i plaćaju račun sami, na nikakav način ne odajući svoj identitet.

Mi smo Pizzeriju Diego Vitagliano posjetili u vrijeme ručka, i to za vikend. Stol nije bilo moguće unaprijed rezervirati pa smo čekali 20-ak minuta da nas smjeste.

Pizzeria je moderno uređena, ima 3 velike krušne peći u različitim dijelovima objekta i puno sjedećih mjesta. Menu ima više od 50 različitih tipova pizza, a osim Pizze Napoletane nude i Rustichelle (tanke i hrskave pizze), Pizze croccanti (deblje hrskave pizze), pržene pizze, pizze iz pećnice, calzone i pizze od tijesta bez glutena. Na meniju su i predjela, salate, pržena hrana i deserti. Izbor pića je također opsežan, nude sve od negaziranih, gaziranih pića do piva, vina, koktela, likera, destilata, čak i kombuchu (pjenušavi čaj).

Ono što nas je šokiralo, posebno nakon sezone provedene u Istri, su cijene – pizze u najboljoj pizzeriji u Italiji kreću se od 6.50 eura, koliko košta Marinara Storica (San Marzano rajčice, origano, ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak) do 15 eura koliko košta najskuplja Magicland iz dijela Le Speciali koja na sebi ima crni tartuf, narezane svježe vrganje, Fiordilatte (iz Latteria Sorrentina), Buffalo Blue sir (selekcija sireva iz Latteria Sorrentina) te krumpir s maslacem. Klasična Margherita, ali sa San Marzano rajčicama, Fiordilatte (iz Latteria Sorrentina), Grana Padanom, napuljskim bosiljkom te intenzivnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, košta svega 8 eura.

Uspoređujući to s pizzerijama u Istri, pogotovo na obali, gdje je teško još pronaći pizzu ispod 10 eura, te kvalitetu sastojaka, a koji su u ovoj pizzeriji svi izvorni talijanski proizvodi, uz posebno navedene proizvođače, čini nam se kao nevjerojatna vrijednost za novac.

Pizze su očekivano izvrsne, velike, pune nadjeva, s karakterističnom prozračnom korom pizze napoletane. U svakom zalogaju se osjeti kvaliteta sastojaka od kojih je pizza napravljena, okusi su izbalansirani i nema osjećaja težine nakon jela. Kao veliki obožavatelji pizze stvarno možemo reći da smo uživali. Ipak, laički govoreći, nije nam ”mozak eksplodirao” nakon što smo probali ovu pizzu i mislimo da zagrebački Franko’s Pizza and Bar (14. najbolja pizzeria u Europi izvan Italije) te Rumore iz Labina mogu stati bok uz bok ovim pizzerijama.

Pogledajte galeriju fotografija
OZNAKE: #cijene  #italija  #pizza  #pizzeria