PAZIN
Gastronomska manifestacija “Jesen na pijatu u središnjoj Istri” prvi se put održala 2020. godine te je polučila velik uspjeh. Cilj manifestacije promoviranje je tradicionalne istarske kuhinje, s naglaskom na jesenske namirnice. Ove godine odvijat će se od 4. do 27. listopada, u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre.
Ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica ovog podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone. Jesenski jelovnik sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta. Sudjeluje 6 ugostiteljskih objekata: Agroturizam „Pod čeripnjon“ iz Svetog Petra u Šumi (Juha od bundeve s tartufima / Rezanci s pršutom, gljivama i rukolom / Žele od šumskog voća s preljevom od karameliziranih badema i lješnjaka; cijena 25 eura); Agroturizam „Stara štala“ iz Boruta (Juha od cuke / Pečeno meso u umaku od gljiva / Restani krumpir i sezonska salata / Kolač od jabuke; cijena 20 eura); Konoba „Dišpet“ iz Pićna (Njoki od buče s gljivama / Bucmasti praščić s prilogom / Flambirane jabuke s orasima; cijena 24 eura); Konoba „Marino“ iz Gračišća (Aperitiv dobrodošlice / Juha od buče / Tjestenina s gljivama i pancetom / Kolač s jabukama ili palačinka sa domaćom marmeladom; cijena 22 eura); „Tinjanski vijulin“ (Terina od pečene buče, skute i pršuta / Ramstek tagliatta sa kroketima od buče i jesenskim umakom / Souffle od buče sa semifreddom od kruške; cijena 30 eura), te Tomažova konoba iz Svetog Lovreča (Aperitiv dobrodošlice / Istarski pijat / Pečena teletina / Prilog njoki s gljivama i pancetom / Salata / Palačinka s marmeladom od smokvi; cijena 30 eura). (TZSI)