ŽMINJ

Danas je u Žminju predstavljeno deveto izdanje Istarskog festivala pašte koji će se održati u subotu, 13. rujna 2025. godine. Lokacija festivala Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima od tjestenine.

O programu i gastronomskoj ponudi govorili su: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj te Saša Peračić, U.O. Albachiara iz Bala, u ime organizatora gastro dijela manifestacije.

U uvodnom dijelu načelnik Plavčić zahvalio je svima koji sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne žminjske manifestacije te naglasio kako je zahvaljujući mnogim ljubiteljima i lokalnim, strastvenim ljudima s vizijom manifestacija iz godine u godinu napredovala. Istaknuo je da je to događaj koji spaja tradiciju, zajedništvo i istarske vrijednosti te pozvao posjetitelje, ljubitelje pašte da se zapute u subotu Zad kaštela u Žminj kako bi uživali u delicijama od pašte i obiteljskoj atmosferi samog festivala. Predstavio je partnere koji ove godine sudjeluju u gastro dijelu manifestacije.

“Da je Istarski festival pašte manifestacija vrijedna pažnje potvrdila je i nominacija uglednog britanskog putničkog portala Big 7 Travel koji je ove godine u lipnju mjesecu objavio i svrstao Istarski festival pašte iz Žminja u top deset europskih gastro manifestacija. Tako se Žminj našao uz bok renomiranih gastro manifestacija kao što je Festival pizze u Napulju i portugalskog Festivala sardine.” kazala je direktorica turističke zajednice općine Žminj. Također, predstavila je i novosti koje nas očekuju ove godine, kao što je cooking show na glavnoj bini by Patrik Prnjak, koji će se ove godine uz cooking show predstaviti i kao izlagač ljutih umaka pod nazivom Ljutistra.

Na glavnoj bini predstavit će se i Bojan Gržentić ispred Pasta bara “Centotrenta” iz Rijeke i demonstrirati nekoliko zanimljivih kreacija s tjesteninom. Zdenka Jakus će i ove godine prezentirati proces stvaranja tjestenine, a u jednom trenutku pridružiti će joj se i gosti iz Šila na otoku Krku koji će se predstaviti s izradom autohtonih Krčkih šurlica. Osim cooking showa tu su naravno i naše tradicionalne radionice od tjestenine za najmlađe, kluturno umjetnički program, Svjetsko prvenstvo u izradi makaruna u jednoj minuti, gospođa iz Svetog Petra prošle je godine postavila rekord izradivši 42 makaruna u jednoj minuti, ali i još jedna novina, photo point gdje posjetitelji imaju priliku odnijeti nagradu za najbolju fotografiju, a za sudjelovanje biti će potrebno pratiti korake koji će biti naznačeni kod samog photo pointa.

Saša Peračić ispred ugostiteljskog objekta “Albachiara” govorio je o gastro dijelu manifestacije te naglasio kako su u ponudi ove godine četiri jela: zapečeni njoki s tunom, njoki s pršutom i gljivama, pljukanci s tartufima, fuži s boškarinom. Predstavio je obiteljski restoran “Albachiara” koji se nalazi u Balama u kampu Mon Perin. Stavio je naglasak na ponudu 3 tradicionalne vrste tjestenine, zapečeni njoki s tunom predstavljaju kuharovu deliciju s kojom će se prezentirati. Iskazuje zadovoljstvo te se raduje suradnji s Općinom Žminj i Turističkom zajednicom Općine Žminj. Pozvao je posjetitelje da dođu u subotu Zad kaštela s početkom u 13:00 sati te da kušaju tjesteninu, čeka vas raznolika ponuda jela te široki asortiman pića, poručuje Saša Peričić.

U svakom slučaju Zad Kaštela je idealno mjesto za lijepo druženje posjetitelja svih generacija. Treba spomenuti i zabavni dio za koji su u popodnevnim satima zaduženi “Akustik quartet”, a u večernjim satima duo Tedi Grubica & Medea. U 20:00 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju fotografiju napravljenu na photo pointu.

Ovo je festival koji nudi mogućnost upoznavanja s novim znanjima i vještinama, novim receptima ili ideja za izradu jela s tjesteninom, no tu su i brojni izlagači s delicijama iz svih krajeva Hrvatske i suvenirima te se iz Žminja odlazi s punim boršami. Zato ne propustite i upišite si datum 13. rujna svi u Žminj!

Program 9. Istarskog festivala pašte

SVEČANO OTVORENJE U 13:00 SATI NA LOKACIJI “ZAD KAŠTELA”
13:00 – 14:00 Kulturno umjetnički program
FESTIVALSKI PROGRAM starta oko 14:00 sati
14:15 započinje svirka “na suho” – AKUSTIK QUARTET
14:30 Dječji kutak
14:30 NA VELIKOJ BINI STARTA VELIKI COOKING SHOW
„Pašta i svašta” – pašte u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji -kuhanje s gostujućim Chef-ovima različite tjestenine s različitim umacima i različitim tehnikama kuhanja CENTOTRENTA – kuhaju cca 60 min, do cca 15:30
Od 15:30 do 16:30 predstavljanje svih izlagača
16:30 započinje Svjetsko prvenstvo u brzinskoj izradi makaruna – TKO ĆE ZAMIJESITI NAJVIŠE MAKARUNA U JEDNOJ MINUTI
OD 17:30 ŽMINJSKA KUŽINA: RADIONICE IZRADE PAŠTE za velike i male:
“Kad se tradicije zamijese” – tradicija i ručna izrada (Zdenka & Co), posjetitelji imaju priliku vidjeti cjelokupni proces izrade pašte i mogu i sami sudjelovati
Gost: Dragana Grčić-Čutul, Šilo, otok Krk, prezentacija izrade KRČKIH ŠURLICA

18:30 COOKING SHOW NA GLAVNOJ BINI BY PATRIK PRNJAK – LJUTISTRA (trajanje cca 1/2 sata)
OD 19:00 na pozornici festivalskog bara nastupaju TEDI I MEDEA uz akustičnu klavirsku pratnju
20:00 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA PHOTO POINTA I ODJAVA MODERATORICE
GASTRO PARTNER MANIFESTACIJE:
U.O. ALBACHIARA BALE
Zapečeni njoki s tunom
Njoki s pršutom i gljivama
Pljukanci s tartufima
Fuži s boškarinom
Pašta i još svašta – pet doživljaja
Festival je podijeljen u pet tematskih cjelina, svaka s posebnim doživljajem:
Pašta – žminjski makaruni, istarski fuži, njoki i brojni oblici iz cijele regije


OZNAKE: