SVETI PETAR U ŠUMI
S vremenom sreće nisu imali ovoga puta organizatori trodnevnog međunarodnog sajma “S klobasicom u EU” koji se u petak u 15 sati otvorio u Svetom Petru u Šumi. Kiša praktički nije ni padala, ali su prognoze bile takve kao da će biti potop, pa su mnogi posjetitelji odgodili dolazak za večer ili drugi dan. Ni sami izlagači nisu krili startno razočarenje, ali su se s pravom nadali da će se situacija promijeniti navečer ili u udarnu subotu.
Dnevna ulaznica iznosi pet eura, a uključuje posjet sajmenom prostoru i izlagačima te zabavno – glazbene spektakle. Na jednom mjestu svoje proizvode predstavili su nagrađivani proizvođači kobasica, kulena, pancete i ostalih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i regije koje se na sajmu može degustirati i kupiti.
Proizvođači kobasica i ostalih suhomesnatih delicija bili su smješteni, po običaju, u sportsku dvoranu, gdje smo prvo popričali sa Sebastijanom Marićem, vlasnikom istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Marići kraj Kanfanara, koji je svoju “agrarnu karijeru” započeo s pčelarstvom još 1999. godine (imaju sto košnica), a na sajmu su nudili bršljanov med (!), cvjetni med, med s mentom i med 4 fit. No, naglasak je ipak na kobasicama ovdje.
-U posljednjih osam godina započeli smo proizvoditi istarske suhomesnate proizvode. Ove godine smo šampioni s kosnicom u goveđem crijevu. Dobili smo najviše zlatnih medalja na sajmu – 16 zlata, i zadovoljni smo, svake godine napredujemo, kao i sajam koji je dobar, velik i lijep, kazao nam je Marić.
Kako to da se odlučio s pčelarstva okrenuti proizvodnji suhomesnatih proizvoda? “Otac i ja smo po struci mesari, a ključni faktor je bio veliki prijatelj pršutar Mladen Dujmović iz Kringe koji nas je nagovorio da krenemo u to, i zahvalni smo na tome”, odgovorio je te napomenuo da se ne bave svinjogojstvom, jer ne bi stigli zbog obaveza u pčelarenju, već ih kupuju. No, proces, stvaranja delicije od sirovine u njihovim je rukama.
-Danas na našem štandu nudimo istarski ombolo, istarsku pancetu, četiri tipa kobasice (domaća, s tartufima, salamin i “uganj” sa slatkom paprikom i čilijem), kosti od pršuta, komade od pršuta, friške kobasice za peć i špalete da se ljudi prontaju za Vazan, kazala nam je simpatična Lucija Jelenić iz OPG-a Jelenić koja je primala posjetitelje na štandu zajedno s bratom Tonijem.
-Ove sam godine dobio šampionsku nagradu u kategoriji istarskih kobasica, kazao nam je jedan od najnagrađivanijih proizvođača (ovo mu je deveta šampionska nagrada) Milan Udovičić koji ima OPG “Žminjski gušti”. “Ljudi dođu ciljano na sajam, kušaju, i tamo gdje im se najviše sviđa ondje kupe. Shodno vremenu cijenu su vrlo bitan čimbenik prodaje. Kao proizvođači imamo cijene onakve kakve imamo i kada prodajemo na kućnom pragu ili u trgovinama. Tako da se ne razlikuju”, poručio je Udovičić.
Ono što nam se učinilo zanimljivim je “Žminjski škrtoc”.
-To je jedna vrlo zgodna kombinacija: rezana istarska kobasica i komadići kruha. Možete uzeti u ruke, kretati se, jesti i još nešto popiti. Moj sin je bio jednom u Španjolskoj, gdje imaju nešto slično s pršutom, pa smo došli na tu ideju, pojasnio nam je Udovičić istaknuvši da je Španjolska sa svojom pršutarskom tradicijom uzor.
“U svim njihovim restoranima su izloženi pršuti, i u uvjetima koje naša inspekcije ne bi dozvolila, ali njihova to tolerira. A i radi se uglavnom o primarnoj proizvodnji, pokušavamo i mi istarski proizvođači da se proizvodnja organizira što je moguće bliže da bi krajnji proizvod bio što bolji”, zaključio je Udovičić naglasivši da ako se svinje u Istri dovoze iz Slavonije da se to radi o prvoklasnoj sirovini.
U 18 sati uslijedila u Hrvatskoj kući kobasica uslijedilo je službeno otvorenje sajma i dodjela nagrada. Osim glavnog organizatora, supetarskog općinskog načelnika Marija Bratulića (HDZ), tu su bili ministrica zaštite okoliša Marija Vučković, ministrica zdravstva Irena Hrstić, istarski župan Boris Miletić, saborski zastupnici Anton Kliman (HDZ), Dalibor Paus (IDS) i Sanja Radolović (SDP) te brojni drugi dužnosnici. Lokalni izbori su relativno blizu, pa se pojavila gotovo čitava istarska politička scena.
Bila je to prilika za svečanu dodjelu nagrada proizvođačima kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda. Kao što smo već objavili na senzorno ocjenjivanje stiglo je rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda, a dodijeljeno je 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja. Šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.
U kategoriji istarska kobasica od ukupno 16 uzoraka šampionsku titulu je osvojio OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od 10 uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojio Premes d.o.o., Tinjan. Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo/ žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi.
Uzoraka specifičnih kobasica pristiglo je 14, a najbolji je bio Buretić Bregi d.o.o. iz Matulja. Za kategoriju “S klobasicom u EU” natjecalo se je 17 proizvođača, šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara. U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi osvaja šampionsku titulu u obje kategorije. U međunarodnoj kategoriji – salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji – kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Stanislav Đierđan, Šid, Srbija. U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka, šampion je OPG Bančić, Žminj. U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci. Šampion slavonske kobasice je OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće od ukupno 23 uzorka. Za kategoriju slavonska slanina, od 18 uzoraka najbolji je Belje Plus d.o.o. Beli manastir, te za kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.
DALJNJI PROGRAM:
Subota, 15. ožujka 2025. Trg i sportska dvorana
10:00-04:00 Trajanje sajma, cjelodnevni zabavni i gastro program (predstavljanje partnera sajma; program za djecu i mlade; nagradne igre; degustacije)
15:00 Hrvatska čitaonica: Okrugli stol “Proizvodnja svinja produženog tova za potrebe proizvodnje istarskog pršuta s oznakom izvornosti”
17:00 II. Svjetsko prvenstvo u izradi istarske kobasice
19:00 X. Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku
21:30 Izbor kraljice sajma
20:00 Zabavni program za posjetitelje sajma u velikom šatoru (Luka Basi i Night Express)
Nedjelja, 16. ožujka. 2025. Trg i sportska dvorana
10:00-20:00 Trajanje sajma, cjelodnevni zabavni i gastro program, program za djecu i mlade
Atrakcije partnera sajma
Nagradne igre
Zabavni program
16:30 Nagrada sajma
17:00 Izbor najljepšeg izložbenog prostora sajma
20:00 Zatvaranje sajma
Pogledajte galeriju fotografija