POREČ

Prema nepotvrđenim informacijama poznati porečki ugostiteljski objekt Epoca na rivi preuzeti će svjetski poznata kuharica Ana Roš iz Slovenije (Šempeter pri Novoj Gorici). Kontaktirali smo odnose s javnošću Valamara, koji je navodno vlasnik objekta, ali nam ni nakon 3 dana nisu potvrdili ovu vijest. No, s obzirom da smo takvu neslužbenu informaciju dobili iz više izvora izvjesno je da će se potvrditi točnom.

Dosadašnji dugogodišnji najmoprimci objavili su 11. veljače da zatvaraju Epocu odnosno sele na neko drugo mjesto.

Emotivnu objavu prenosimo u cijelosti: “Dragi prijatelji i vjerni gosti, s tugom u srcu objavljujemo da nakon 19 nezaboravnih godina caffe bar Epoca zatvara svoja vrata. Kroz gotovo dva desetljeća, Epoca je bila više od običnog kafića; bila je mjesto susreta, razgovora, smijeha i nezaboravnih trenutaka. Svaka kava, svaki osmijeh i svako prijateljstvo učinili su ovo putovanje nezaboravnim. Želimo izraziti našu ogromnu zahvalnost svim našim dragim gostima koji su nam dali svoje povjerenje i postali dio naše priče, našem predanom osoblju koje je svojim radom i entuzijazmom oživjelo Epocu, svim dobavljačima i poslovnim partnerima te cijeloj zajednici koja nas je prihvatila i podržala sve ove godine. Iako se ovo poglavlje zatvara, sjećanja i prijateljstva koja smo stvorili ostat će zauvijek. Hvala vam što ste bili dio Epoce. Bila nam je čast i zadovoljstvo služiti vas. Vidimo se uskoro na drugom mjestu. Vaša Epoca”.

No, tko je Ana Roš Stojan?

Samouka kuharica (rođena 1972. godine) koji vodi kuhinju poznatog restorana Hiša Franko u Kobaridu (Slovenija), kaže na početku engleska wikipedija. Svojedobno je preuzela kuhinju Hiše Franko čiji su vlasnici roditelji njenog tadašnjeg partnera. Uz pomoć svekrve i obiteljskog prijatelja ubrzo je dovoljno dobro naučila kuhati da svojim kulinarskim kreacijama privuče pažnju šire regije.

Godine 2010. predstavljena je u talijanskom kulinarskom časopisu Identità Golose, što joj je donijelo još veću pozornost. Počela je dobivati ​​pozive na vrhunska kulinarska događanja, poput gostovanja chefa restorana Ikarus u Hangaru-7 u Salzburgu u Austriji te Gelinaz Grand Shuffle u New Yorku. Godine 2016. Roš je predstavljena u Netflixovom dokumentarcu Chef’s Table, a početkom 2017. akademija The World’s 50 Best Restaurants proglasila ju je najboljom kuharicom na svijetu. Godine 2019. Travel + Leisure proglasio je Hišu Franko jednim od 30 najboljih svjetskih restorana. Više je puta dobivao Michelinovu zvjezdicu, a godine 2023. Hiša Franko je nagrađena s 3 zvjezdice Michelinova vodiča i zelenom zvjezdicom za održivost.

Njezin stil kuhanja predstavlja inovativnu preradu tradicionalnih recepata iz regije gornjeg Posočja, pripremljenih od lokalnih namirnica. Vlastiti pristup Roš karakterizira kao “tehnički, gotovo znanstveni”. Preferira posluživanje sirove hrane, posebno povrća.

 

Pogledajte galeriju fotografija
OZNAKE: #Ana Roš  #Epoca  #michelin  #Poreč