Kako smo već kazali u prvoj “epizodi”, uz privolu autora receptura Janka Rabara iz Poreča, kojem
se ujedno zahvaljujemo, a koje su objavljene u vrlo popularnoj knjižici „Istarska kuhinja –
gastronomsko turistički vodič“ iz 1982. godine danas započinjemo objavljivati recepte “Toplih
predjela – malih jela”, kako je nazvano ovo poglavlje knjige. Napominjemo da recepte donosimo
onako kako su zapisani.

Ravioli

brašno 400 g
jaja 2 kom
sol 20 g

Za nadjev:
ovčji sir 200 g
jaja 2 kom
skorup 30 g
ribani sir 30 g
maslo

Od brašna , jednog jajeta, soli i vode umijesiti glatko tijesto. Razvaljati u tanku plohu i
premazati je razmućenim jajetom. Izrezati tijesto u trake na koje po dužini staviti nadjev –
ribani ovčji sir izmiješan s jajima i skorupom. Preklopiti tijesto i rubom široke čaše rezati po
dužini tijesta oblike polumjeseca. Krajeve utisnuti vilicom i staviti kuhati u vrelu slanu vodu.
Kuhane ocijediti, preliti rastopljenim maslom i posipati ribanim sirom. Poslužiti kao malo jelo
ili toplo predjelo.

Posutice sa slanim sardelama

slane sardele 200 g
ulje maslinovo 1 dl
posutice (tjestenina oblika kvadratića 4 X 4 cm)

Slane sardele očistiti od ljusaka, odstraniti kosti i staviti ih na malo ugrijano ulje. Preliti
preko kuhanih i ocijeđenih posutica i poslužiti uz ribani sir.

Pršut s jajima i tartufima

jaja 4 kom
pršut 150 g
ulje 1 dl
tartufi 100 g
sol 10 g
papar 5 g

Na vrućem ulju popržiti na kockice izrezan pršut, doliti razmućena jaja, posoliti, popapriti,
ravnomjerno posipati na tanke ploške izrezane tartufe. Malo promiješati i poslužiti.
Tartufi su vrlo cijenjene jestive gljive s podzemnim plodovima. Vrlo su rijetke pa zbog toga i
vrlo skupe. Velika nalazišta tartufa nalaze se na području Istre u dolini rijeke Mirne, uz potok
Pazinčicu, uz potok Boljunskog polja i u Motovunskoj šumi. Tartufi rastu pod zemljom, a
sakupljaju se uz pomoć specijaliziranih pasa. Poznati su bijeli tartufi nalik na krumpir vrlo
izrazitog mirisa i okusa.

 


OZNAKE: