POREČ

Prvi dobitnik nagrade Zelena koza – Capra verde za najbolji projekt na polju održivog turizma je hoteljerska tvrtka Valamar Riviera. Uvođenjem ovog novog priznanja Turistička zajednica Istarske županije želi dati naglasak i pružiti dodatni poticaj razvitku održivog turizma.

Valamar je posvećen održivom korištenju resursa i pozitivnom utjecaju na destinacije i društvo, stoji u obrazloženju nagrade. Unutar nove strategije održivog razvoja do 2026. ciljevi uključuju dekarbonizaciju, ulaganje u obnovljive izvore, udjel od 15 posto vlastite solarne energije, zapošljavanje domaćih zaposlenika, razvoj destinacija, eliminaciju jednokratne plastike i izvrsno upravljanje otpadom – uključujući smanjenje otpada od hrane, potrošnje vode, zaštitu bioraznolikosti te visok udio lokalnih proizvoda.

Pridodajmo tome i upravljanje s 80.000 stabala u Hrvatskoj i sadnju novih. U Istri vrijedi izdvojiti Punto Blu Valamar Camping Village, naselje smješteno na slikovitom brdu iznad Tarske vale, kao energetski samoodrživo naselje s 30 vrhunskih koliba, atraktivnim ivičnim bazenom i spektakularnim pogledom koje nudi savršeno utočište za goste željne potpune relaksacije, dodali su iz TZIŽ. Oglasili su se i iz Valamara.

-Plaže, sportski sadržaji, šetnice, dječja i sportska igrališta unutar svih Valamarovih hotela, ljetovališta i kampova otvoreni su široj javnosti. Valamar također podupire brojne inicijative u zajednici te podržava niz društveno odgovornih aktivnosti te kulturnih i sportskih događanja u destinacijama u kojima posluje. Ulaganja u društveni učinak i briga o lokalnoj zajednici važna su komponenta održivosti turizma. Valamar podupire lokalne zajednice putem društveno odgovornih projekata, koji uključuju zdravu prehranu u školama kroz projekt “Valamar brine za marende fine”, organizaciju ljetnih kampova za djecu, aktivnosti poboljšanja uvjeta rada u vrtićima, potporu i donacije lokalnim sportskim klubovima te ostale aktivnosti, poručuju iz ove hoteljerske kuće nekoć znane kao Riviera.

-U Valamaru je već dugi niz godina fokus na domaćoj i lokalnoj hrani. Udio lokalne hrane i pića u nabavi dosegao je visokih 78%, te je ostvarena suradnja s više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji jamče lokalne i sezonske namirnice. Tokom 2020. godine pokrenuta je Valfresco distribucija, koja malim seoskim gospodarstvima omogućuje da se predstave Valamarovim gostima, djelatnicima te stanovništvu Istre i Kvarnera, dodaju.

Na 32 objekta Valamara postavljene su fotonaponske elektrane, a plan je postići udio od 15% u proizvodnji vlastite električne energije. Poseban se naglasak stavlja i na održivo upravljanje otpadom. Visok udio od 53% otpada odvaja se i reciklira, a posljednjih su godina ostvarena značajna ulaganja u biokompostere. Valamar je već dosegnuo stopu recikliranja višu od europskog prosjeka te je ove godine proizvedeno 150 tona komposta, čime se potiče kružno gospodarstvo i smanjuje ugljični otisak.

-Održivi turizam u Istri nema alternativu i na tome trebamo svi zajedno nastaviti raditi, izjavio je Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara.

U Poreču je u tijeku izgradnja hotela Pical 5*, najvećeg projekta u hrvatskom turizmu. Hotel će raditi cijelu godinu i zaposliti 700 djelatnika. Pical je ogledni primjer održivog razvoja i ulaganja u turizam visoke vrijednosti. U samoj gradnji primjenjuju se najviši standardi zelene gradnje i očuvanja prirodnih resursa, što uključuje zelene krovove, solarne panele, uz veliki fokus na unutarnje i vanjske zelene površine.

 


OZNAKE: #turizam  #Valamar  #Zelena koza