LABIN

Iako smo već posjetili brojne Dane otvorenih vrata agroturizama Istre, ipak smo se dali nagovoriti da posjetimo još i jedne. Skoro na silu. Ali sve u svemu nismo požalili. Ugostiteljska cijena je otišla iznad one koju bismo osobno shvatili i prihvatili kao korektnu, ali ovoga puta je čitava usluga bila na razini te cijene.

Od samog prihvata od domaćina na ulasku, razgovora o samom objektu, ladanjskoj palači Lazzarini, stalne brige da li nešto treba dodatno, a na kraju hrana je bila zaista top. Bez pretjeranog čekanja, u nekim normalnim intervalima. I po osobnom utisku obilna, tako da je svako mogao sit izaći.

Za aperitiv se nudila domaća biska ili medica, onda fantastično aranžiran, kao da ga je na kompjuteru isprintao i slagao, hladni narezak (pršut, sir, panceta, buđola…) uz domaći kruh, te onda glavno jelo kada je zavladala tišina za našim stolom.

Nećemo sad o pravima životinja, ali ovo je bilo gastronomski vrhunski: pečeni kozlić, pečeni krumpir, broskva na maslinovom ulju i kupus salata. Za desert smo dobili štrudel kojeg sam prepustio prijatelju, jer mi te slastice ne idu na kraju, ali kazao je da je bio dobar.

Domaćini su se stvarno potrudili pa su uz gastronomsku večer organizirali i izložbu gljiva Gljivarskog društva Martinčica iz Labina, zatim proizvoda od lavande te degustaciju OPG-a Goran Zandel, kao i vlastitih proizvoda agroturizma Pineta.

Nismo se pripremili kako bi napravili kompletnu reportažu o ovom agroturizmu koji je svakako jedan od boljih, ali ćemo se zato poslužiti njihovim sajtom gdje ovako govore o sebi: „Mjestom Sveti Martin, u općini Sveta Nedelja na zapadu Labinštine, dominira velika kuća s tornjem koja je nekoć pripadala plemenitaškoj obitelji Lazzarini. Danas je u njoj smješten agroturizam Pineta, koji svoje ime duguje nedalekoj borovoj šumi. Kao što je nekoć kuća Lazzarinijevih, koju mještani zovu Baronov kort, bila sjedište velikog poljoprivrednog imanja, tako je danas ona mjesto gdje se mogu kušati mnoge delicije od proizvoda s imanja obitelji Radićanin, koja se bavi uzgojem koza, kokoši, kunića, ovaca i konja, te voća i povrća, a u vinogradima im rastu malvazija, merlot i teran“.

Dodala bismo još da na ulazu u ugostiteljski objekt rastu banane, međutim, daju ploda, ali brzo presahne. Kako su nam kazali. Prehladna je klima. Možda će s globalnim zatopljenjem u idućim godinama nuditi i banane u svojoj ponudi.

 

Pogledajte galeriju fotografija